تعویض مفصل زانو یک عمل جراحی است که در آن سطوح فرسوده یا آسیب دیده مفصل زانو برداشته شده و با پروتزجایگزین می شود. زانو از استخوان ران، درشت نی و کشکک تشکیل شده است. منیسک، غضروف نرم بین استخوان ران و درشت نی، به عنوان یک بالشتک عمل می کند و به جذب شوک در حین حرکت کمک می کند. آرتریت (التهاب مفاصل)، آسیب یا سایر بیماری های مفصلی می تواند به این لایه محافظ غضروف آسیب برساند و باعث درد شدید و دشواری در انجام فعالیت های روزانه شود. در صورتی که گزینه های درمانی غیرجراحی در کاهش علائم شکست خورده باشند، ممکن است پزشک شما جراحی را توصیه کند.
استئوآرتریت شایع ترین شکل آرتریت زانو است که در آن غضروف مفصل به تدریج از بین می رود و اغلب افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد.
پزشک شما ممکن است تعویض کامل زانو را در موارد زیر توصیه کند:
- درد شدید زانو که فعالیت های روزانه شما را محدود می کند (مانند راه رفتن، بلند شدن از روی صندلی یا بالا رفتن از پله ها)
- درد متوسط تا شدید که در هنگام استراحت رخ می دهد یا شما را شبها بیدار می کند
- التهاب و تورم مزمن زانو که با استراحت یا دارو برطرف نمی شود
- عدم تسکین درد از طریق داروها، تزریقات، فیزیوتراپی یا سایر درمان ها
- بدشکلی زانو پرانتزی
علل آرتروز زانو
علت دقیق آرتروز مشخص نیست، با این حال تعدادی از عوامل وجود دارد که معمولاً با شروع آرتروز مرتبط هستند:
- شکستگی در مفصل زانو
- افزایش وزن بدن
- استفاده بیش از حد
- عفونت مفاصل
- التهاب مفصل
- اختلالات روماتولوژیک
تشخیص آرتروز زانو
پزشک شما آرتروز را بر اساس سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی وعکس رادیولوژی تشخیص می دهد.
اشعه ایکس معمولاً باریک شدن فضای مفصلی در زانوی آرتروز را نشان می دهد.
هدف از جراحی تعویض کامل زانو تسکین درد و بازگرداندن عملکرد زانو است.
جراحی تحت بیهوشی نخاعی یا عمومی انجام می شود. جراح شما برشی در پوست روی زانوی آسیب دیده ایجاد می کند تا مفصل زانو را آشکار کند. سپس قسمت های آسیب دیده استخوان فمور با استفاده از وسایل های تخصصی در زوایای مناسب بریده می شوند. پروتز استخوان ران با سیمان استخوانی به انتهای استخوان ران متصل می شود. سپس جراح ناحیه آسیب دیده استخوان ساق پا و غضروف را برش می دهد. با این کار قسمت تغییر شکل یافته استخوان و هر گونه رشد استخوانی از بین می رود و همچنین سطح صافی ایجاد می شود که می توان پروتز ها را بر روی آن چسباند. در مرحله بعد، پروتز استخوان ساق پا را با سیمان استخوانی به انتهای استخوان محکم می شود. جراح شما یک قطعه پلاستیکی به نام سطح مفصلی را بین پروتزها قرار می دهد تا سطح صافی برای حرکت ایجاد کند. این وسیله پلاستیکی وزن بدن را تحمل می کند و به استخوان ران اجازه می دهد تا مانند غضروف اصلی منیسک روی استخوان درشت نی حرکت کند. استخوان ران و استخوان درشت نی با اجزای جدید در کنار هم قرار می گیرند تا مفصل جدید زانو را تشکیل دهند. با قرار گرفتن تمام اجزای جدید، مفصل زانو از طریق دامنه حرکتی خود آزمایش می شود. سپس برش پوستی به دقت بسته می شود و یک پانسمان استریل روی برش قرار می گیرد.
مراقبت های بعد از عمل زانو
توانبخشی بلافاصله پس از جراحی شروع می شود. یک متخصص فیزیوتراپ تمرینات خاصی را برای تقویت پا و بازگرداندن حرکت زانو به شما آموزش می دهد. بی حرکت کننده های زانو برای تثبیت زانو استفاده می شود. شما می توانید با عصا یا واکر راه بروید. برای حرکت دادن مفصل زانو می توان از دستگاهی استفاده کرد که به پای تحت درمان متصل می شود و به طور مداوم مفصل را از طریق یک دامنه حرکتی کنترل شده حرکت می دهد. فیزیوتراپ شما همچنین یک برنامه ورزشی خانگی برای تقویت عضلات ران و ساق پا به شما ارائه می دهد
خطرات و عوارض تعویض مفصل زانو
مانند هر جراحی بزرگ، خطرات و عوارض احتمالی مرتبط با جراحی تعویض کامل زانو عبارتند از:
- خشکی زانو
- عفونت
- لخته شدن خون (ترومبوز ورید عمقی)
- آسیب عصبی و عروق خونی
- آسیب های رباط
- دررفتگی کشکک
- فرسودگی قطعه پلاستیکی
- شل شدن پروتز
اگر در انجام فعالیتهای ساده مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها به دلیل درد شدید آرتروز زانو مشکل دارید، تعویض کامل زانو ممکن است گزینهای برای شما باشد. این یک روش ایمن و موثر برای تسکین درد، اصلاح بدشکلی ساق پا و کمک به از سرگیری فعالیت های عادی زندگی روزمره است.